Matemaattisen analyysin jatkokurssikevät 2017

 

Vastuuopettaja: Okko Kanerva

Laajuus: 10 op

Tyyppi: Matematiikan perusopintoja soveltajille, erityisesti taloustieteen ja tilastotieteen aloille.

Opetus:

Sisältö: Perinteisen Jatkokurssin lisäksi jonkin verran materiaalia juuri lakkautetusta kurssista Taloustieteen matemaattiset menetelmät (täsmentyy myöhemmin).

Esitietovaatimukset: Matemaattisen analyysin kurssi tai vastaavat tiedot ja taidot.

Ajankohtaista

 • Lisäaikaa tarvitsevan opiskelijan tulee käydä esittämässä lisäaikaan oikeuttava todistus Kumpulan Opiskelijapalvelupisteessä: http://www.helsinki.fi/ml/opiskelu/opiskelijapalvelut.html, hyvissä ajoin ennen kurssikoetta. Kerro todistusta esittäessäsi, mihin kurssikokeisiin olet osallistumassa. Vaikka olisit käynyt jo käynyt aikaisemmin esittämässä todistuksen laitoksen entisessä kansliassa, tulee todistus esittää nyt uudestaan, jos tarvitset lisäaikaa.
 • Kurssille on lisätty viikoittainen ohjaustunti (alkaen 24.1.), ks. alla!
 • Koekertauksen yhteydessä to 2.3. keskustellaan myös aikatauluasioista: toisen kurssikokeen ajankohdasta ja ohjausajan vaihtamisesta.
  • Ohjausaikaa ei ainakaan toistaiseksi vaihdettu (mutta tiistaisen lisäksi pyritään tarjoamaan jotakin torstailuennon yhteydessä: ainakin voi kysyä tauolla tai heti luennon jälkeen — toisinaan myös ennen luentoa).
  • Kurssikoe 2 pidetään viikolla 19, mutta tarkempaa ajankohtaa ei vielä saatu aikaan. Koska mitään varsinaisia esteitä ei kenelläkään ilmennyt, suunnitelmaksi jäi, että aika päätetään myöhemmin parista vaihtoehdosta.
 • Kurssikokeen 2 aika ja paikka on sovittu/ilmoitettu (ks. alla).
 • Vappuna pois jäävien 2 luentotunnin "korvikkeeksi" tiistaina 2.5. pidetään normaalin luentotunnin jälkeen toinenkin, koska ohjausaikaa ei tarvittane paljoa. (Ohjauskysymyksiä yms. voidaan hoitaa kaiken jälkeen.) To 4.5. on ns. koekertausta.

Opetusajat

Luennot viikoilla 3–9 ja 11–18:  ma klo 12–14,  ti klo 14–15  ja  to klo 12–14  Päärakennuksen salissa 6. Lisäksi räätälöityä ohjausta 1 viikkotunti ja harjoituksia 2 viikkotuntia.

Pääsiäisloma 13.–19.4. (siis to–ke).

Kokeet

Kurssin voi suorittaa kahdella kurssikokeella (kesto 2,5 h) tai yhdellä erilliskokeella (kesto 3,5 h). Harjoitusten lisäpistejärjestelmä tukee kurssin suorittamista kurssikokeilla. Lisäpisteitä saa kurssikokeiden pistemäärän jatkoksi max 8 kpl siten, että aina uusi 10 % laskettuja harjoitustehtäviä tuottaa yhden uuden lisäpisteen.

 

Kurssikoe 1 on ma 6.3. klo 12–15 Päärakennuksen salissa 13 (käytännössä klo 12.15–14.45).

 • Siihen kuuluu harjoitusten 1–6 alue (siis kurssiteksti sivun 68 keskivaiheille asti — osin kursorisesti (ks. Lpk) —, malliratkaisut sekä Luentopäiväkirja (Lpk) itse).
 • Jos tarkempi kuvaus koealueesta on tarpeen, se tulee tähän.
 • Kokeella pyritään arvioimaan ("mittaamaan") laskutaidon ohella asioiden ymmärtämistä; ajattelua ja perustelua.

Kurssikoe 2 on to 11.5. klo 12–15 Päärakennuksen salissa 5.

 • Siihen kuuluu uutena asiana harjoitusten 7–13 alue, siis kurssitekstistä lähinnä luvut 3–6 (osin kursorisesti — ks. Lpk), malliratkaisut sekä Lpk. 
 • Jos tarkempi kuvaus koealueesta on tarpeen, se tulee tähän.
 • Kokeella pyritään arvioimaan ("mittaamaan") laskutaidon ohella asioiden ymmärtämistä; ajattelua ja perustelua. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, milloin jotakin lausetta, menetelmää tms. (ainakin) voi käyttää: oletukset ja niiden voimassaolo! Lisäksi pitää muistaa ero riittävän ja välttämättömän ehdon välillä. (Tämä koskee myös "logiikan laskuja" implikaatioilla ja ekvivalensseilla.)

Huomaa: Kurssikokeen loppuosassa sallitut apuvälineet ovat laskimet (ylioppilaskokeiden sääntöjen mukaan) ja MAOL-taulukot. Kuitenkin kurssikokeen alussa on tehtävä, jossa po. apuvälineitä ei sallita. (Siirtyminen apuvälineiden käyttöön yleensä sujuu joustavasti.) Sen sijaan erilliskokeissa ei saa lainkaan käyttää taulukoita.

 

Ohjeita kokeisiin osallistujille.

Kurssin tulokset

(Yo. linkin takana nähtävissä pisteet harjoituksista ja kurssikokeista sekä loppuarvosanat.)


Kurssimateriaali

Luentopäiväkirja

Kurssiteksti/Sisältö

Kurssi on muuttunut viime vuosina vakiintuneesta.  Erityisesti materiaaliin on lisätty kuudes luku. Muihin lukuihin on tullut pieniä muutoksia sinne, tänne ja neljännen loppuun suuri lisäys. (Vanhan aineksen karsimisesta kerrotaan erikseen.)  Erilliskokeet (yleistentit) koskevat uutta versiota toukokuusta alkaen.

Ohjaus

Harjoitustehtävien ratkaisemisessa ja kurssin sisältöjen opiskelussa muutenkin on saatavilla neuvoja ja ohjausta:

 • Kurssille suunnattu ohjaustunti ns. harjoitusviikkoina ti 15-16 Päärakennuksen salissa 6.
  (Ajankohtaa ja paikkaa voidaan säätää toiveiden ja sopimuksen mukaan. Ti 24.1. kuitenkin aloitetaan näin.)
 • Ratkomo (päivystystä ehkä vielä laajennetaan vuoden alun tilanteesta) Exactumin 3. krs:n käytävällä on sekin hyödyllinen.

Ilmoittaudu kurssille

 
Unohditko ilmoittautua? Katso ohjeet täältä!

Laskuharjoitukset

Harjoitustehtävät

Harjoitusryhmät

Harjoitustilaisuudet (alkaen 27.1. ja päättyen 5.5.) pidetään Exactumissa Kumpulassa.

RyhmäPäiväAikaPaikkaPitäjä
1.PE12-14C123Okko Kanerva
2.PE14-16C123Okko Kanerva

Palautetta kurssista

Matematiikan ja tilastotieteen laitoksella on käytössä jatkuva palautteen keruu eli voit antaa palautetta missä tahansa kohdassa kurssia. Palautelomakkeeseen pääset täältä.

 

 • No labels