Algebralliset rakenteet Ikevät 2017

 

Luennoija (vastuuopettaja): Vadim Kulikov

Laajuus: 5 op

Tyyppi: Aineopintoja

Opetus: Kurssin opetus koostuu harjoitustehtävistä, henkilökohtaisesta ohjauksesta sekä luennoista. Kurssi suoritetaan kurssikokeella. Pääosa opiskelusta on laskuharjoitustehtävien tekemistä ja kurssimateriaalin lukemista. Näihin molempiin saa apua ohjaajilta, jotka päivystävät Exactumin 3. kerroksessa joka päivä. Viikottaiset tehtävät palautetaan kirjallisesti. Tämän jälkeen tehtäviin liittyviä asioita käsitellään luennoilla. Luennoilla valotetaan myös kurssimateriaalin teksiä.

Sisältö: Kurssilla tutkitaan laskutoimituksia ja niiden muodostamia rakenteita. Tarkempi kuvaus opeteltavista taidoista ja aihealueista:


Esitietovaatimukset:

 • Johdatus yliopistomatematiikkaan
 • Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I
 • Kurssi Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II suositellaan suoritettavaksi ennen tätä kurssia. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä.
 • Tarkempaa tietoa esitiedoista löytyy yllä olevista linkeistä Perustaidot ja Sisältö.


Ajankohtaista

 • Keskiviikkona 1.3. ei ole luentoa.
 • Maanantaina 27.2. on vain yksi kertausluento, klo 14:15-15:00.
 • Presemo-chat: http://presemo.helsinki.fi/alg1/
 • Kurssitunnuslista on nyt ilmestynyt ja voit käydä kokoamassa oman kurssitunnuksesi täällä.
 • Kurssikirjoja myydään ensimmäisen luennon jälkeen 1. kerroksen aulassa. (Hinta on noin 25 euroa.) Katso lisätietoja kohdasta Kurssimateriaali.
 • Ilmoittaudu kurssille ajoissa weboodissa! Jokaiselle tälle kurssille ilmoittautuneelle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen kurssitunnus ennen kurssin alkua, minkä vuoksi on tärkeää, että ilmoittaudut kurssille hyvissä ajoin. Ilman kurssitunnust et voi palauttaa tehtäviä. Toivome, että ilmoittaudut kurssille viimeistään sunnuntaina 15.1.
 • Vinkki: Jos olet kirjautunut sisään, voit tilata tämän sivun oikean yläkulman valikon watch-napista (Tools->Watch). Tällöin saat sähköpostin aina kun sivua päivitetään ja saat tiedon esimerkiksi uusien harjoitustehtävien julkaisusta.

Opetusajat

Viikot 3-9 MA 14-16 salissa A111 ja KE 9-10 salissa B123. Lisäksi kisälliopetusta. Luennoille osallistuminen on suositeltavaa mutta ei pakollista.

 

Koe

 • Kurssikoe ke 8.3. klo 12.15-14.45 Exactumin auditorioissa
 • Kurssikokeen kesto on 2,5 h.
 • Kurssikokeessa sallitut apuvälineet ovat KYNÄ JA KUMI.
 • Koealue.

Kurssimateriaali

Kurssilla käytetään Jokke Häsän ja Johanna Rämön kirjaa Johdatus abstraktiin algebraan. Voit halutessasi lukea myös jotakin toista algebran perusteosta, mutta kurssi seuraa kurssikirjaa. Ilman oheismateriaalia (kirjaa) kurssilla ei pärjää, sillä kaikkia asioita ei käsitellä luennoilla. Kirjaa tarvitaan jo ensimmäisen viikon tehtävien tekemiseen. Tukena voi ja kannattaakin käyttää Wikipediaa, mathworld.com jne.

Kirjoja myydään ensimmäisen luennon jälkeen Exactumin 1. kerroksessa. 25 euron hintaan. Varaa mukaan tasaraha. Tämän jälkeen kirjoja myydään Jokke Häsän huoneessa (B315) niin kauan kuin niitä riittää.

Luennot

Huom: käytän luennoilla paljon liitutaulua; kalvoissa on vain satunnaisia juttuja, joita olen halunnut näyttää projektorilla. Niistä ei aina edes selviä luennon aihetta.

Luentokalvot MA 16.01.2017

Luentokalvot KE 18.01.2017

Luentokalvot MA 23.01.2017

KE 25.01.2017: ei kalvoja.

Luentokalvot MA 30.01.2017

Ilmoittaudu kurssille

Ilmoittautuminen kurssille alkaa TI 10.1. klo 8:00.

Unohditko ilmoittautua? Katso ohjeet täältä!

Laskuharjoitukset

Tehtävät 1    Ratkaisut 1 (sis. tähtitehtävät)

Tehtävät 2    Ratkaisut 2 (sis. tähtitehtävät)

Tehtävät 3    Ratkaisut 3 (sis. tähtitehtävät)

Tehtävät 4    Ratkaisut 4

Tehtävät 5    Ratkaisut 5

Tehtävät 6    Ratkaisut 6

Kertaustehtävät

Presemossa voi tiistaisin äänestää mitä edellisen viikon tehtävää haluaa katsottavan keskiviikon luennolla.


Henkilökohtainen ohjaus
Henkilökohtaista ohjausta tehtävien tekemiseen ja kurssimateriaalin lukemiseen saa laitoksen 3. kerroksesta, jossa ohjaajat päivystävät. Ohjauksessa voi viettää niin paljon aikaa kuin haluaa. Kisälliohjaajat ovat erikoistuneet kurssin ohjaukseen. Ratkomo-ohjaajat antavat yleistä ohjausta.

Harjoitusten palauttaminen 

Kurssilla annetaan viikottain harjoitustehtäviä, jotka opiskelijat ratkovat ja palauttavat kirjallisesti joka perjantai klo 18:30 mennessä (huomaa ajan muutos, Exactumin muuttuneiden aukioloaikojen takia!). Tehtävien tekemiseen saa ohjausta salista C323 sekä sen lähistöltä 3. kerroksen käytävältä.

Harjoitusten tekeminen alkaa heti ensimmäisellä luentoviikolla. Tehtävien tekeminen ei ole pakollista, mutta välttämätöntä kurssin sisällön oppimiseksi. Harjoitusten tekemisestä saa lisäpisteitä, joilla voi korvata koepisteitä. Lisäpisteet määräytyvät tästä linkistä löytyvän taulukon mukaisesti.

Tähdellä merkityistä osa tarkastetaan ja niistä saa pisteitä vain silloin, kun ratkaisu läpäisee tarkastuksen. Ratkaisujaan saa kuitenkin korjata ja palauttaa uudelleen. Myös tähdettömät tehtävät palautetaan, mutta ohjaajat eivät tarkasta niitä yksityiskohtaisesti. Tähdettömien tehtävien tarkastaminen on siis opiskelijan omalla vastuulla. Tarkastus onnistuu kurssin sivulle ilmestyvien esimerkkiratkaisujen avulla, ja epäselvistä kohdista voi käydä kysymässä ohjaajilta.

HARJOTUKSISTA SAATAVAT LISÄPISTEET

Tähdellä merkityistä oikein tehdyistä tehtävistä voi saada maksimissaan 10 lisäpistettä. Myös tähdettömistä tehtävistä voi saada maksimissaan 10 lisäpistettä. (Stack-tehtävät lasketaan mukaan tähdettömiin tehtäviin.) Lisäpisteet kertyvät oheisen taulukon mukaan. Kurssikokeen maksimipistemäärä on 100 pistettä.

Tehty oikein

≥ 45 % 

≥ 50 %≥ 55 %

≥ 60 % 

≥ 65 %≥ 70 %

≥ 75 % 

≥ 80 %≥ 85 %

≥ 90 % 

Pisteet

   1

23

   4

56

  7

89

   10


Kun palautat tehtävät, noudata tarkasti palautusohjeita, jotka löytyvät täältä
. Kurssilla on satoja opiskelijoita ja ohjaajien työstä tulee raskasta, jos tehtävät on palautettu huolimattomasti.

Osoitteesta https://pikipi.mathstat.helsinki.fi/ voit tarkistaa, että sinulle on kirjattu oikea määrä tehtäviä. Saat sinulle kirjatut tehtävät näkyviin klikkaamalla harjoituksen numeroa. Näet myös, miten suuren kurssin paperitehtävistä olet jo tehnyt. (Huomaa, että kyseessä on kuitenkin vain arvio, sillä lopullinen tehtävämäärä ei ole selvillä.)

Kurssitunnukset

Löydät ohjeet kurssitunnuksen kokoamiseen tästä linkistä.

Palautetta kurssista

Matematiikan ja tilastotieteen laitoksella on käytössä jatkuva palautteen keruu eli voit antaa palautetta missä tahansa kohdassa kurssia. Palautelomakkeeseen pääset täältä.

 

                      

 • No labels