Algebralliset rakenteet II, kevät 2017

 

Luennoija (vastuuopettaja): Vadim Kulikov

Laajuus: 5 op

Tyyppi: Aineopintoja

Opetus: Kurssin opetus koostuu harjoitustehtävistä, henkilökohtaisesta ohjauksesta sekä luennoista. Kurssi suoritetaan kurssikokeella. Pääosa opiskelusta on laskuharjoitustehtävien tekemistä ja kurssimateriaalin lukemista. Näihin molempiin saa apua ohjaajilta, jotka päivystävät Exactumin 3. kerroksessa joka päivä. Viikottaiset tehtävät palautetaan kirjallisesti. Tämän jälkeen tehtäviin liittyviä asioita käsitellään luennoilla. Luennoilla valotetaan myös kurssimateriaalin teksiä.

Sisältö: Kurssilla tutkitaan laskutoimituksia ja niiden muodostamia rakenteita. Tarkempi kuvaus opeteltavista taidoista ja aihealueista:


Esitietovaatimukset:

 • Johdatus yliopistomatematiikkaan
 • Algebralliset rakenteet I
 • Lineaarialgebra ja matriisilaskenta I
 • Kurssi Lineaarialgebra ja matriisilaskenta II suositellaan suoritettavaksi ennen tätä kurssia. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä.
 • Tarkempaa tietoa esitiedoista löytyy yllä olevista linkeistä Perustaidot ja Sisältö.


Ajankohtaista

 • Viimeiset harjoitukset palautetaan vain kerran 28.4.2017, ei uudelleenpalautuksia,
 • Kaikki luennot alk. 22.03.2017 ovat salissa D123.
 • Ensimmäisen viikon tehtävät tulee palauttaa uudestaan uudella kurssitunnuksella varustettuna. Aikarajaa ei ole, mutte mielellään maanantain (27.03) klo 10:00 mennessä, jotta tähtitehtävät pääsevät tarkistukseen
 • Presemo-chat: http://presemo.helsinki.fi/alg1/
 • Kurssitunnuslista on nyt ilmestynyt ja voit käydä kokoamassa oman kurssitunnuksesi tämän sivun alareunasta.
 • Vinkki: Jos olet kirjautunut sisään, voit tilata tämän sivun oikean yläkulman valikon watch-napista (Tools->Watch). Tällöin saat sähköpostin aina kun sivua päivitetään ja saat tiedon esimerkiksi uusien harjoitustehtävien julkaisusta.

Opetusajat

Viikot 11-17 MA 14-16 ja KE 9-10 salissa D123. Lisäksi kisälliopetusta. Luennoille osallistuminen on suositeltavaa mutta ei pakollista.

 

Koe

 • Kurssikokeen kesto on 2,5 h. Koe on 10.5. klo 12-15.
  Jos ei pääse kokeeseen, niin korvaavan kurssikokeen voi suorittaa yleistentissä 17.5.2017
 • Kurssikokeessa sallitut apuvälineet ovat KYNÄ JA KUMI.

Kurssimateriaali

Kurssilla käytetään Jokke Häsän ja Johanna Rämön kirjaa Johdatus abstraktiin algebraan. Voit halutessasi lukea myös jotakin toista algebran perusteosta, mutta kurssi seuraa kurssikirjaa. Ilman oheismateriaalia (kirjaa) kurssilla ei pärjää, sillä kaikkia asioita ei käsitellä luennoilla. Kirjaa tarvitaan jo ensimmäisen viikon tehtävien tekemiseen. Tukena voi ja kannattaakin käyttää Wikipediaamathworld.com jne.

 

Luennot

Huom: käytän luennoilla paljon liitutaulua; kalvoissa on vain satunnaisia juttuja, joita olen halunnut näyttää projektorilla. Niistä ei aina edes selviä luennon aihetta.

Ensimmäisen luennon kalvot


Laskuharjoitukset

Harjoitus 1  Ratkaisut 1

Harjoitus 2  Ratkaisut 2

Harjoitus 3  Ratkaisu 3

Harjoitus 4  Ratkaisu 4.

 Täältä löydät h4 t2 havainnollistavan interaktiivisen animaation. Haaste: mitä siinä tapahtuu, eli mitä eri liikkuvat osat edustavat?

Harjoitus 5  Ratkaisu 5

Harjoitus 6  Ratkaisu 6

Kertaustehtävät

Kaikki ratkaisut tähtitehtävineen löytyy täältä

 

Henkilökohtainen ohjaus
Henkilökohtaista ohjausta tehtävien tekemiseen ja kurssimateriaalin lukemiseen saa laitoksen 3. kerroksesta, jossa ohjaajat päivystävät. Ohjauksessa voi viettää niin paljon aikaa kuin haluaa. Kisälliohjaajat ovat erikoistuneet kurssin ohjaukseen. Ratkomo-ohjaajat antavat yleistä ohjausta.

Harjoitusten palauttaminen 

Kurssilla annetaan viikottain harjoitustehtäviä, jotka opiskelijat ratkovat ja palauttavat kirjallisesti joka perjantai klo 18:00 mennessä (huomaa ajan muutos!). Tehtävien tekemiseen saa ohjausta salista C323 sekä sen lähistöltä 3. kerroksen käytävältä.

Harjoitusten tekeminen alkaa heti ensimmäisellä luentoviikolla. Tehtävien tekeminen ei ole pakollista, mutta välttämätöntä kurssin sisällön oppimiseksi. Harjoitusten tekemisestä saa lisäpisteitä, joilla voi korvata koepisteitä. Lisäpisteet määräytyvät tästä linkistä löytyvän taulukon mukaisesti.

Tähdellä merkityistä osa tarkastetaan ja niistä saa pisteitä vain silloin, kun ratkaisu läpäisee tarkastuksen. Ratkaisujaan saa kuitenkin korjata ja palauttaa uudelleen. Myös tähdettömät tehtävät palautetaan, mutta ohjaajat eivät tarkasta niitä yksityiskohtaisesti. Tähdettömien tehtävien tarkastaminen on siis opiskelijan omalla vastuulla. Tarkastus onnistuu kurssin sivulle ilmestyvien esimerkkiratkaisujen avulla, ja epäselvistä kohdista voi käydä kysymässä ohjaajilta.

HARJOTUKSISTA SAATAVAT LISÄPISTEET

Tähdellä merkityistä oikein tehdyistä tehtävistä voi saada maksimissaan 10 lisäpistettä. Myös tähdettömistä tehtävistä voi saada maksimissaan 10 lisäpistettä. (Stack-tehtävät lasketaan mukaan tähdettömiin tehtäviin.) Lisäpisteet kertyvät oheisen taulukon mukaan. Kurssikokeen maksimipistemäärä on 100 pistettä. Lisäksi lisäpisteitä voi saada jos löytää tehtävien annoista, malliratkasuista tai luennoista virheitä. Jos löydät virheen, lähetä luennoitsijalle sähköpostia.

Tehty oikein

≥ 45 % 

≥ 50 %≥ 55 %

≥ 60 % 

≥ 65 %≥ 70 %

≥ 75 % 

≥ 80 %≥ 85 %

≥ 90 % 

Pisteet

   1

23

   4

56

  7

89

   10


Kun palautat tehtävät, noudata tarkasti palautusohjeita, jotka löytyvät täältä
. Kurssilla on satoja opiskelijoita ja ohjaajien työstä tulee raskasta, jos tehtävät on palautettu huolimattomasti.

Osoitteesta https://pikipi.mathstat.helsinki.fi/ voit tarkistaa, että sinulle on kirjattu oikea määrä tehtäviä. Saat sinulle kirjatut tehtävät näkyviin klikkaamalla harjoituksen numeroa. Näet myös, miten suuren kurssin paperitehtävistä olet jo tehnyt. (Huomaa, että kyseessä on kuitenkin vain arvio, sillä lopullinen tehtävämäärä ei ole selvillä.)

Kurssitunnukset

Kurssitunnukset löytyvät täältä.

Palautetta kurssista

Matematiikan ja tilastotieteen laitoksella on käytössä jatkuva palautteen keruu eli voit antaa palautetta missä tahansa kohdassa kurssia. Palautelomakkeeseen pääset täältä.

 

                      

 • No labels